Het verzekeren van zonnepanelen ‘een cocktail van risico’s’?

Schaatsstadion Thialf heeft de 5500 zonnepanelen, die op het dak van het complex liggen, uitgeschakeld om verzekerd te blijven. Met  kamervragen en een onafhankelijk onderzoek door aandeelhouders als gevolg. Volgens Thialf hebben de verzekeraars de huidige brandverzekering opgezegd vanwege “de combinatie van zeer slechte schadestatistieken van panden met zonnepanelen en de bij Thialf gebruikte materialen van de dakisolatie.” Het verbond van verzekeraars noemde het zelfs een ‘cocktail van risico’s.’

Terecht of niet?

Het Verbond van verzekeraars zegt bezorgd te zijn over de brandveiligheid van zonnepanelen. Dit heeft alles te maken met de snelle toename van het aantal zonnepanelen dat wordt gelegd en het feit dat er veel ‘cowboys’ in de markt actief zijn. Vaak wordt er achteraf door verzekeraars geconstateerd dat er fouten gemaakt zijn bij de aanleg van zonnepanelen. Deze fouten en het gebrek aan duidelijke richtlijnen zorgen voor een verhoogd brandrisico. Tel daarbij op het gebruik van brandbare dakisolatie en je hebt een ‘cocktail van risico’s.’

 

Gevolgen

Het uitschakelen van de zonnepanelen op het dak van het ijsstadion heeft voor Thialf grote financiële gevolgen. De jaarlijkse schade die dit met zich meebrengt loopt in de tonnen. Thialf is daarom met verzekeraars in overleg om te voorkomen dat de zonnepanelen op het dak van het ijsstadion straks helemaal verwijderd moeten worden.

 

Kamervragen en onafhankelijk onderzoek

Tweede kamerlid Tom van der Lee van GroenLinks heeft naar aanleiding van de kwestie bij het Thialf kamervragen gesteld. Het is overigens niet de eerste keer dat er vragen over het verzekeren van zonnepanelen in de tweede kamer worden gesteld. Dit is eerder ook al door hetzelfde kamerlid gedaan. Toen zijn er vragen gesteld over de hoge verzekeringspremies die de installatie van zonnepanelen in de weg zouden zitten.

 Ook komt er binnenkort een onafhankelijk onderzoek naar de zonnepanelen op het dak van het ijsstadion. Dit is na overleg met Thialf besloten op verzoek van de gemeente Heerenveen, de aandeelhouders en de provincie Friesland.

 

Ontwikkelingen

Door de enorme toename van het aantal zonnepanelen is het van groot belang inzicht te krijgen in de risico’s en de technische aspecten van zonnepanelen. Om deze reden heeft het Verbond van verzekeraars eind vorig jaar de preventiebrochure zonnepanelen uitgebracht. Volgens het verbond moet de brochure ‘voldoende (beoordelings)handvatten bieden voor verzekeraars en andere geïnteresseerden.’ Daarnaast is er door stichting SCIOS in samenwerking met onder andere het Verbond van Verzekeraars  voor de inspectie van grote zonnestroominstallaties een nieuwe certificeringsregeling ontwikkeld; de Scope 12. De Scope 12 zorgt voor een beoordeling van de technische kwaliteit en veiligheid van de zonnestroominstallatie. Deze beoordeling zal plaatsvinden door een daartoe gecertificeerd bedrijf.